carplay-hoe-wat--top-old-radio

Hoe en wat over CarPlay

Veel nieuwe auto’s ondersteunen al CarPlay. Maar wat is het en kunnen oudere auto’s ook CarPlay-klaar gemaakt worden? We leggen het hierna uit.

Niet helemaal nieuw meer

Je kunt al langer de mobiele telefoon verbinden met de autoradio al was het alleen maar met een aux-kabeltje maar met ‘bluetooth’ kan het ook al jaren. Dit wordt dan voornamelijk gebruikt om muziek van de mobiel op het audiosysteem van de auto af te kunnen spelen. Het is dan ook mede afhankelijk van de radio wat je allemaal kunt zien of horen.

carplay-hoe-wat--multimedia-system

Smartphone

Vooral sinds de opkomst van de smartphone is het snel gegaan met de ontwikkeling van systemen voor in de auto die kunnen samenwerken met die smartphone. Het is nu eenmaal handig om dezelfde functies van de smartphone op het systeem van de auto te kunnen zien en horen. Dat scheelt bijvoorbeeld het inbouwen van een aparte handsfree-carkit.

Samenwerking voor CarPlay

Vandaar dat Apple® samenwerking met veel automerken is aangegaan om het door hun ontwikkelde CarPlay met de standaard systemen te laten samenwerken. Bijna elke nieuwe auto heeft tegenwoordig een groot display in het dashboard wat onder andere fungeert als autoradio, navigatiesysteem en informatiesysteem van de auto zelf.
Wanneer je een iPhone 5 of nieuwer hebt dan heb je de beschikking over CarPlay maar moet de auto dit ook ondersteunen.

Mogelijkheden CarPlay

Niet alle apps die op de iPhone draaien zijn ook beschikbaar voor CarPlay, de app moet speciaal zijn geschreven hiervoor, maar vooral navigatie, audio en kalender-apps zullen vaak wel werken. Daarnaast kun je bellen, sms’en en is WhatsApp ook beschikbaar. Wel is het zo dat berichten versturen via sms en WhatsApp, spraak gestuurd moet gebeuren. Dit doe je dan m.b.v. Siri voice control, waarmee je bijna alles kunt bedienen.
Wanneer de auto CarPlay ondersteund, bedien je de apps ook met de normale bedieningsknoppen van het systeem.
Een aantal ondersteunde navigatiesystemen:

  • Google Maps
  • NAVER Map
  • NAVITIME
  • Sygic Car Navigation:
  • GPS & Maps
  • T Map
  • Waze
carplay-hoe-wat--multimedia-navigatie

Geen ondersteuning CarPlay?

Wanneer jouw auto geen CarPlay ondersteund kun je dit toch gebruiken door de bestaande autoradio te vervangen door een model met een groot scherm (DIN 2) en ondersteuning Carplay. Deze kun je bij Autoprofi/Automat Hoogeveen laten inbouwen voor een eerlijke prijs.

Geen iPhone? Dan Google Auto!

Google® Auto is de tegenhanger van CarPlay maar nog niet officieel beschikbaar in Nederland. Maar wil je dit toch dan kun je het wel installeren op de telefoon met bepaalde risico’s omdat je een bepaalde beveiliging moet uitschakelen.
De werking van Google Auto is in principe gelijk aan die van Apple CarPlay.

Maak van jouw autoradio een infotainment-center.

De autoradio van nu is allang geen radio meer; het is een multifunctioneel systeem die onder andere een radio-ontvanger heeft. De systemen kunnen tegenwoordig veel meer.
Laat je voorlichten door Autoprofi/Automat Hoogeveen en kom eens langs. Dan laten wij je de mogelijkheden zien voor jouw auto en camper.

dash-cam--infotainment-DIN-2-autoradio

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Autoprofi Hoogeveen is de camperspecialist van Noord-Nederland. Autoprofi is een erkend installateur van Bearlock beveiligingssystemen. Onze monteurs hebben de vereiste opleiding gehad en zijn SCM gecertificeerd. Je kunt bij ons terecht voor het onderhoud aan de camper  en auto maar ook voor zaken als:

Camperspecialist
Wij zijn de camperspecialist van Noord-Nederland!
Vragen?
Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!
Vakkundig onderhoud
Wij verzorgen vakkundig het onderhoud aan de camper.

Direct contact

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

of bel met 0528 23 15 33