Muffe geur in de auto

Het is een grote ergernis onder automobilisten, een vieze muffe geur in de auto. De oorzaak is vaak lastiger te vinden dan gedacht. Er zijn allerlei gedachten over en oplossingen voor te bedenken, maar hiervoor is het wellicht het beste om eerst te kijken naar de oorzaak hiervan.

Hoe ontstaat een muffe geur

Een muffe geur in de auto kan ontstaan om tal van redenen. Allereerst kan afval een rol spelen, er blijft doorgaans van alles liggen in de auto. Denk aan alle vakjes in deuren, zijvakjes en het dashboardkastje. Ook kan er veel klein losliggend vuil liggen wat weggehaald kan worden met een goede stofzuigbeurt. Denk hierbij ook aan alle kieren en naden die vol kunnen zitten met vuil en/of stof. Als stof lang blijft liggen in de auto gaat dit vanzelf wat muf ruiken, als je maar lang genoeg wacht.

Bekleding en matten

Als de auto opgeruimd is kan het echte werk beginnen. De meeste muffe lucht is afkomstig uit bekleding en matten. Dit comfortabele interieur heeft immers één groot nadeel, het bevat op termijn erg veel stof. Dit kan getest worden door er eens flink op te slaan. Voor matten geldt dat deze vaak uit de auto gehaald kunnen worden, zo kan er ook gestofzuigd worden onder de matten. De matten zelf kunnen buiten de auto prima uitgeklopt worden.
Ten slotte is er een muffe geur die ontstaat door de aanwezigheid van dieren of sigaretten. Vanzelfsprekend is het van belang restanten van dieren zoals haren op te ruimen. Hetzelfde geldt voor as en sigarettenpeuken.

Auto ruikt muf
Muffe geur in auto

Het opruimen en schoonmaken van de auto zijn vooral manieren om de muffe lucht uit de auto te verdrijven. Maar voorkomen is beter dan genezen, daarom is een interieurfilter absoluut geen overbodige luxe.

Wat is een interieurfilter?

Een interieurfilter is een filter dat alle lucht filtert wat in een auto binnenkomt. Er zijn tal van mogelijkheden om blazers aan te zetten in de auto. Op de ramen, op voeten, op het gezicht etc. Maar al deze lucht, we hebben het hier over honderden kuub per uur, bevat pollen, stof vuil en vet. Om te voorkomen dat jij en jouw medepassagiers deze vervuilde lucht inademen is het van belang een interieurfilter te installeren. De concentratie uitlaatgassen kan in het interieur wel tot zes keer hoger zijn dan in de buitenlucht. Dit kan voorkomen worden met een interieurfilter met actieve koolstof. Deze actieve koolstof neemt bestanddelen op die uitlaatgassen bezitten. 

Lees ook: wat is een interieurfilter?

Vervangen van het interieurfilter

Het is van belang jouw interieurfilter geregeld te vervangen, ongeveer één keer per jaar of na ongeveer 15.000 kilometer te hebben gereden. Het niet op tijd vervangen van het interieurfilter brengt allerlei narigheden met zich mee, denk hierbij bijvoorbeeld aan allergische reacties, ontstoken slijmvliezen of schimmelvorming met muffe geuren als gevolg.

Lees ook: interieurfilter vervangen

 

Wellicht is dit ook interessant voor jou:

 

Waarom kiezen voor Automat Hoogeveen

 

Specialist in campers
Onderhoud van campers + verkoop en inbouw van accessoires
Vakkundig advies
Onze ervaren vakmensen helpen je graag waar nodig (vraag gerust)
Eerlijke communicatie
Eerlijke en heldere communicatie over prijs en kwaliteit (transparantie)
Ruim assortiment
Een ruim assortiment fysiek aanwezig in onze winkel (op voorraad)

Direct contact

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

of bel met 0528 23 15 33