Vocht in de auto

Je kent het wel: je stapt in de auto en je ruiten zijn beslagen. Wat je ook probeert, het lukt je niet om de auto voorgoed vochtvrij te krijgen.

Herken jij het volgende:

 • Heb jij last van vocht in de auto?
 • Beslaan jouw ruiten in de winter ook altijd?
 • Heb je last van vorst in de auto?
 • Wil je weten hoe jij zo snel mogelijk je ramen weer helder kunt krijgen?

Hoe ontstaat vocht in de auto?

Vocht in je auto kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

 • lekkende of kapotte autorubbers
 • lekkage van ruiten
 • een interieurfilter wat niet goed werkt
 • weersomstandigheden.

Maak gebruik van onze aircoservice

Zodat je airco zowel in de zomer als in de winter goed functioneert!

De weersomstandigheden zijn een terugkerend probleem. Talloze autobezitters hebben hier jaarlijks mee te maken. Het vocht dringt de auto binnen door:

 • het vochtige weer
 • je ademdampen
 • natte kleding en schoenen
 • buitenwater dat zich in of onder je matten verzamelt

Het werkt zo: jij stap met een relatief warme lichaamstemperatuur in de koude auto. De warme vochtige lucht komt in aanraking met een koud oppervlak, de ruiten. De waterdamp condenseert waardoor er druppeltjes ontstaan. De zogenaamde condens.

Ofwel bovenstaande punten zorgen ervoor dat de lucht in je auto vocht is of wordt. Tel hierbij de extra vochtige lucht op waarmee we te maken hebben in de natste en koudste maanden van het jaar en het probleem is compleet: je ruiten zijn compleet beslagen en je ziet geen hand voor ogen.

Beslagen ramen: vocht in de auto

Gebruik de airco ook in de wintermaanden

Wij raden je aan je airco te gebruiken om je ramen te ontwasemen. Dit is namelijk uiterst effectief. Dankzij de airco zullen je beslagen ruiten vlot weer helder zijn. De airco blaast zeer droge lucht uit (zowel in de zomer als de winter).

Sterker nog: wij raden met klem aan de airco in de winter minimaal 2 keer per maand te gebruiken. Dit is om te voorkomen dat rubbers e.d. in het airco systeem uitdrogen en om te voorkomen dat hij muf gaat ruiken.

Je airco slim gebruiken

Slim gebruik van de airco kan voorkomen dat je autoruiten ├╝berhaupt beslaan. Een airco trekt vocht uit de lucht. Dit vocht gaat in de lamellen van de verdamper zitten.

De volgende keer dat je de auto weer gebruikt is dit vocht nog deels aanwezig. Hierdoor heb je binnen de kortste keren weer beslagen ruiten.

Dit voorkom je eenvoudig: Schakel ruim vijf minuten voordat je arriveert de airco uit zodat de verdamper kan opdrogen. Laat hierbij de aanjager minimaal op stand twee staan.

Ventileer op een slimme manier

Voordat je weg rijdt moet je wachten tot dat de condens van de ramen verdwenen is. En logisch ook want met deze condens rijden is levensgevaarlijk.

Doorgaans is het zo dat ramen nog niet beslagen zijn op het moment dat je in de auto stapt. Ze beslaan vaak pas wanneer je ventilator aanzet. Vaak helpt het om de ventilator eerst even naar de voeten te laten blazen en later op de voorruit.

Op deze manier slaat de vochtige lucht niet meteen op de voorruit. Zet daarna de blower op de hoogst mogelijke stand en laat als je ramen eenmaal schoon zijn de aanjager minimaal op stand 2 staan.

Auto ontvochtiger

Wat je altijd kunt doen is een auto ontvochtiger in je auto plaatsen. Dit is goede eerste stap voor beslagen ruiten en andere vochtproblemen in de auto of camper. De ontvochtiger trekt het vocht als een magneet uit de lucht en houdt het veilig vast, zonder kans op lekken. Je kunt deze kopen in onze winkel of via onze webshop

Beslagen autoruiten voorkomen: ontvochtiger

Direct ontvochtiger bestellen?

Waarom Automat Hoogeveen?

In onze winkel vind je een assortiment met talloze auto accessoires. Kom gerust langs bij ons in de winkel zodat wij je verder kunnen helpen.

 • Heldere communicatie over tijdsduur en kosten, dit voorkomt onverwachtse kosten.
 • Wij geven vakkundig advies
 • Bij tal van reparaties en installaties kun je gewoon wachten terwijl je geniet van een kop koffie in onze leeshoek.

Gerelateerde informatie

Wil je meer weten?

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met ons op. 

Of bel ons op 0528-231533