Wat is cruise control?

Cruise control; wat is het?

Cruise control is een toepassing in de auto die ervoor zorgt dat er een constante snelheid gereden wordt, zonder dat de bestuurder hierbij actief hoeft te remmen of versnellen. Het systeem werd al bedacht in 1945 en is tegenwoordig in verschillende uitvoeringen te vinden.

Het kan gebruikt worden op vrachtwagens, motoren en in auto’s. De adaptieve cruise control is de meest recente ontwikkeling die de nadelen van de standaarduitvoering afzwakt door actief rekening te houden met het overige verkeer op de weg.

Waarom adaptieve cruise control?

Het systeem wordt gezien als een luxe, maar is tevens een gevaar. Doordat de auto zelf een constante snelheid aanhoudt, bestaat het risico dat de bestuurder minder aandacht heeft voor het verkeer. Daarom is er altijd een minimumsnelheid waarbij het systeem ingeschakeld kan worden: zo kan het niet in de stad gebruikt worden.

Adaptieve cruise control houdt indien mogelijk een constante snelheid aan: dit systeem remt af wanneer de afstand tot de voorligger te gering wordt. Daarmee is dit systeem dus duidelijk veiliger.

cruise-control-bediening-stuur

De knoppen op de cruise control

De cruise control wordt bediend met een hendel of schakelaar in de auto. De meest gebruikte knoppen zijn het activeren en deactiveren van het systeem (het laatste kan ook door te remmen of door de koppeling in te trappen).

Daarnaast kan de snelheid verhoogd worden met het plusteken en verlaagd worden met het minteken op de knop. De luxere uitvoeringen hebben ook een geheugenknop, wat praktisch is tijdens het rijden op de snelweg.

cruise-control-bediening-stuurkolom

 

Kan cruise control achteraf ingebouwd worden?

Het is mogelijk om cruise control in te bouwen in auto’s die niet voorzien zijn van cruise control. Het is verstandig om dit altijd te laten doen bij een erkende garage met het oog op de veiligheid.

Gerelateerd aan dit begrip

Direct contact

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

of bel met 0528 23 15 33