Wat is motormanagementsysteem?

De moderne auto zit vol met technische snufjes en hoogstandjes. Het motormanagementsysteem is een van de systemen waarvan de gemiddelde automobilist niet weet dat het gebruikt wordt. Totdat het lampje op het dashboard begint te branden.

Het motormanagementsysteem heeft een belangrijke functie in de motor. Het zorgt er namelijk voor dat de motor zo schoon en efficiënt mogelijk loopt.

Hoe werkt een motormanagementsysteem?

Het motormanagementsysteem is onderdeel van de ECU, oftewel de Electronic Control Unit. Dit systeem is verantwoordelijk voor de verbranding in de motor én de controle van deze verbranding. Dit wordt gedaan door een groot aantal sensoren die bepaalde waardes meten en deze informatie naar de ECU sturen.

Wanneer de waardes niet correct zijn, doet de ECU aanpassingen zoals het verhogen van de hoeveelheid brandstof per injectie of het bijstellen van de kleppen. Zo blijft de motor zo efficiënt mogelijk lopen en ook zo schoon mogelijk. Het motormanagementsysteem meet namelijk ook de uitstoot waardes.

Wat is motormanagementsysteem?

Het motormanagementlampje is gaan branden!

Wanneer het lampje van het motormanagement is gaan branden op het dashboard, dan is er een kritieke fout ontdekt door een van de sensoren óf er is sprake van een kabelbreuk of een ander defect. Doorrijden met dit storingslampje is bijzonder onverstandig omdat de motor je letterlijk vertelt dat er een kritiek probleem in de motor is. Het is beter om in dit geval direct naar de garage te rijden.

De plaatselijke garage is in de meeste gevallen in het bezit van uitleesapparatuur. Dit wordt aangesloten op de centrale computer van je auto, waarna de foutcodes uitgelezen kunnen worden. De foutcodes geven precies aan waar de fout zit en waar ingrijpen nodig is. Wanneer de fouten verholpen zijn en er geen nieuwe foutcodes gevonden worden, kan het storingslampje uitgezet worden met behulp van dezelfde uitleesapparatuur.

Gerelateerd aan dit begrip

Direct contact

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

of bel met 0528 23 15 33