Wat is stuurbekrachtiging?

Tegenwoordig hebben automobilisten steeds meer hulp tijdens het rijden, maar we zijn ons daar niet altijd bewust van. De stuurbekrachtiging is een hulpmiddel waar je je doorgaans alleen van bewust bent wanneer deze het niet meer doet. De stuurbekrachtiging zorgt ervoor je niet met je eigen kracht de banden hoeft te draaien tijdens het rijden om zo van richting te veranderen.

Hoe werkt stuurbekrachtiging?

Stuurbekrachtiging bestaat in twee varianten. De oudste variant is de hydraulische stuurbekrachtiging. Deze werkt door middel van oliedruk. Elke stuurbeweging zorgt ervoor dat een bepaalde hoeveelheid olie naar de cilinders gestuurd wordt, waardoor de kracht van de stuurbeweging versterkt overgebracht wordt naar de wielen van de auto.

Stuurbekrachtiging kan tegenwoordig ook elektrisch werken. Deze maakt gebruik van een torsie sensor en de kracht wordt hier overgebracht door een elektromotor die in de stuurkolom gemonteerd is.

Wat is stuurbekrachtiging?

Hydraulisch of elektrisch?

De hydraulische stuurbekrachtiging kost meer brandstof omdat de pomp constant loopt, ook wanneer je alleen maar rechtdoor rijdt. Daarnaast zijn de onderdelen van hydraulische stuurbekrachtiging veel zwaarder, wat ook extra brandstof kost en reparatie lastig kan maken wanneer je het zelf doet.

Elektrische stuurbekrachtiging is veel lichter en kost veel minder brandstof. Een nadeel aan deze varianten is dat er veel gebruik gemaakt wordt van sensoren en dat zijn in feite extra onderdelen die kapot kunnen gaan waarna de stuurbekrachtiging niet meer werkt.

Kan elektrische stuurbekrachtiging achteraf ingebouwd worden?

Het is mogelijk om hydraulische stuurbekrachtiging te vervangen door elektrische stuurbekrachtiging. Ook is het mogelijk om dit te installeren in auto’s die helemaal geen stuurbekrachtiging hebben.

Of het lonend is, dat is echter een tweede. Om elektrische stuurbekrachtiging achteraf in te bouwen, moet de volledige stuurkolom vervangen worden en dit kan flink in de kosten lopen.

Gerelateerd aan dit begrip

Direct contact

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

of bel met 0528 23 15 33