Wat zijn velgen?

De begrippen 'velgen' en 'wielen'worden bijzonder vaak door elkaar gebruikt, terwijl dit eigenlijk niet kan. De velg is namelijk het metalen gedeelte waar de band op gemonteerd is en de velg is samen met de band het wiel.

Wanneer het om velgen gaat, gaat het dus uitsluitend om het metalen gedeelte van het wiel. Veel wielen worden voorzien van wieldoppen die aan de buitenzijde van de stalen velg gemonteerd worden. Bij lichtmetalen velgen worden geen wieldoppen gebruikt.

Verschillende soorten velgen

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten velgen. Een velg kan massief zijn, maar kan ook uit verschillende onderdelen bestaan. Het is belangrijk om te weten dat er verschillende maten zijn, maar dat er ook verschillende uitvoeringen zijn.

Niet elke velg heeft een gelijk aantal gaten voor de wielbouten en deze zitten ook niet altijd op dezelfde plek. Het kopen van nieuwe velgen aan de hand van uitsluitend de afmeting is dus geen goed idee. De velg moet geschikt zijn voor de auto.

Wat zijn velgen - oude kever

Stalen of lichtmetalen velgen

Het grootste onderscheid op het gebied van velgen is te vinden bij het materiaal dat gebruikt wordt. Zeer zelden bestaat een velg uit magnesium, de meest gebruikte opties zijn stalen en lichtmetalen velgen. Stalen velgen zijn lange tijd de standaard geweest en hebben een lagere prijs, waar lichtmetalen velgen ooit de luxere uitvoering waren met een wat hogere prijs.

Tegenwoordig wordt echter steeds vaker gekozen voor een lichtmetalen velg, ook omdat hier geen wieldoppen bij nodig zijn.

Automat Hoogeveen
Bekijk hier welke velgen het beste onder jouw auto passen.

Wat is het verschil tussen velgen en wieldoppen?

De velgen zijn het metalen gedeelte waar de band op gemonteerd is. De wieldoppen zijn het plastic deel dat op stalen velgen geklikt wordt om de band en de velg te beschermen tegen beschadigingen, zoals stoeprand schade. Een auto met mooi vormgegeven of unieke wieldoppen geven de auto een fraaie aanblik.

Gerelateerd aan dit begrip

Direct contact

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

of bel met 0528 23 15 33