Camperonderhoud

Camperonderhoud is te belangrijk om niet te vergeten. Heb je een camper dan is het zaak deze goed te onderhouden. Vooral als je de camper vaak gebruikt maar net zo goed wanneer je hem niet echt vaak gebruikt.

camperonderhoud--top

Waarom regelmatig camperonderhoud?

Veel campereigenaren kopen hun camper om er jaren plezier van te hebben wat betekent dat je de kans op ‘pech langs de weg’ wil/moet voorkomen. Een onvoldoende of slecht onderhouden camper kan leiden tot onnodige reparaties die vaak nog veel geld kosten ook. Maar naast deze onnodige kosten kan de veiligheid van jou en jouw medeweggebruikers in gevaar worden gebracht.
Denk daarbij maar aan versleten banden die kunnen leiden tot een klapband of aan een gescheurde gasleiding omdat de slang allang had moeten zijn vervangen.
Daarom hier een aantal zaken waar je als campereigenaar op moet letten.

Belangrijke zaken

De volgende aandachtspunten zijn belangrijk voor elke campereigenaar:

Apk

Als eerste natuurlijk de verplichte apk die elk voertuig periodiek moet ondergaan. Hierbij wordt het voertuig helemaal gecontroleerd op standaardpunten. Kijk op de site van de RDW wanneer jouw camper moet zijn gekeurd.
Laat de keuring niet voorbij gaan want dat gaat je geld kosten of nog meer ellende wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk. Vooral als dat in het buitenland gebeurt!
Op de site van de RDW kun je ook zien op welke punten wordt gecontroleerd.

Gasinstallatie

Hoe is het gesteld met de gasinstallatie? Deze moet regelmatig worden gecontroleerd op lekkage waarbij de installatie op druk wordt gebracht (afpersen) en gekeken naar drukverlies. Dat betekent namelijk dat er ergens een (klein) lek zit. Je wilt niet dat er gas ontsnapt terwijl je rustig ligt te slapen en door wat dan ook kan ontbranden en een explosie veroorzaakt.
Bij de controle wordt ook gecontroleerd of de leidingen nog goed zijn vastgezet. Leidingen die te los in de beugels zitten of helemaal niet meer, kunnen door trillingen beschadigd raken.

camperonderhoud--onderweg

Elektrische installatie

Wat voor elektriciteitsleidingen geldt hetzelfde als voor gasleidingen. Deze moeten ook goed zijn vastgezet zodat beschadigingen geen kortsluiting kan veroorzaken. Een 230 Volt installatie moet altijd voldoende geaard zijn. Alle metalen onderdelen van een camper moeten met elkaar verbonden zijn door een aardkabel die op zijn beurt verbonden is met de aarde van het stopcontact zodat de hele camper geaard is via de aansluitkabel van buiten.

Bij de elektrische installatie horen natuurlijk ook de accu’s. Je hebt namelijk meestal 2 soorten accu’s in een camper, een startaccu (puur om de motor te starten) en een zogenoemde huishoudaccu. Deze laatste wordt gebruikt om camper van stroom te voorzien wanneer de motor niet draait en de camper niet op een extern stroomnet is aangesloten. Deze accu is dus ook geschikt voor diepontlading; bijna helemaal leeg trekken om daarna weer helemaal te kunnen worden opgeladen. De staat van onderhoud van de accu’s is belangrijk om er zeker van te zijn altijd goed werkende accu’s te hebben.

Banden

De staat van de banden van een camper zijn net zo belangrijk als die van een auto. Ze worden dan ook meegenomen tijdens een apk maar toch is het zaak de banden regelmatig te controleren op spanning, slijtage en haarscheurtjes. Een camper staat vaker langere tijd stil wat nadelig kan zijn voor de banden.

camperonderhoud--band

Remmen

Ook de remmen worden bij een apk gekeurd maar ook hier geldt dat een apk maar een momentopname is en geen garantie dat de remmen goed zijn tot de volgende apk. Een goede apk-meester zal de dikte van de remblokken of remvoering en/of remschijven aangeven op het rapport zodat je weet hoe ver de remschijven zijn afgesleten.

Iemand die verstand heeft van auto’s en remmen kan dit waarschijnlijk zelf regelmatig controleren maar voor de leek is het zaak om de remwerking, rare geluiden tijdens remmen of iets dergelijks, goed in de gaten te houden. Heb je het vermoeden dat er iets niet goed is, kun je dit beter laten controleren.

Vering

Versleten vering of lekkende schokdempers zorgen ervoor dat het rijgedrag van de camper wordt beïnvloed en zelfs zodanig dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Laat ze controleren wanneer je vindt dat de camper ‘zweverig’ over de weg gaat of juist te weinig veert.

Airco

Wat is er nu lekkerder dan een koele camper om even de hitte te kunnen ontvluchten al heb je de hitte zelf opgezocht. Wij zijn niet gemaakt om 24 uur per dag bij grote warmte goed te functioneren. Maar dan moet de airco wel goed werken wat wil zeggen dat ook de airco installatie regelmatig moet worden gecontroleerd door een vakman. Autoprofi Hoogeveen kan ook een airco van een camper controleren en onderhouden.

Gratis ebook:

5 dingen die je moet weten om problemen met je camper te voorkomen

Je ontdekt middels dit e-book:

  • hoe je diefstal van je camper voorkomt
  • wat het versnellingsbakslot is en waarom dit belangrijk is
  • waarom het onderhoud van de camperbanden in de winter speciale aandacht vraagt
  • hoe je omgaat met de accu van je camper in het seizoen
  • hoe het nu echt zit met de bandenspanning van je camperbanden
  • hoe je problemen voorkomt door tijdig aandacht te besteden aan de distributieriem
  • hoe je zelf stroom opwekt met zonnepanelen
  • hoe je jouw rijplezier verbetert 
camperonderhoud--airco

Motor

Net zoals een normale personenauto of welk ander voertuig dan ook heeft de motor ook onderhoud nodig. Een goede garage zal je kunnen vertellen wanneer en welk onderhoud noodzakelijk is. Veel campers zijn gebouwd op een onderstel of afgeleid van een bestelbus waardoor de fabrikant ook de nodige informatie verstrekt.

Laat je camper onderhouden door Autoprofi Hoogeveen

Het camperonderhoud laat je doen door een echte specialist en dat is wat Autoprofi Hoogeveen is: de camperspecialist van het noorden. Wij hebben alle kennis én vakmensen in dienst die het onderhoud aan jouw camper perfect uitvoeren!

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Autoprofi Hoogeveen is de camperspecialist van Noord-Nederland. Autoprofi is een erkend installateur van Bearlock beveiligingssystemen. Onze monteurs hebben de vereiste opleiding gehad en zijn SCM gecertificeerd. Je kunt bij ons terecht voor het onderhoud aan de camper  en auto maar ook voor zaken als:

Camperspecialist
Wij zijn de camperspecialist van Noord-Nederland!
Vragen?
Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!
Vakkundig onderhoud
Wij verzorgen vakkundig het onderhoud aan de camper.

Direct contact

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

of bel met 0528 23 15 33