Aandrijfas vervangen

De aandrijfas vervangen doe je niet zomaar en is een klusje voor de garage. Wat is een aandrijfas en wanneer vervang je deze?

Aandrijfas

De aandrijfas brengt de krachten, via versnellingsbak en het differentieel, over van de motor naar het wiel waar het door het fusee-stuk met de wiellagers steekt. Dit einde heeft een vertanding waar flens van het wiel op is bevestigd.
Een voorwiel aangedreven voertuig heeft twee aandrijfassen die via speciale koppelingen (homokinetische) is bevestigd tussen de aandrijving (versnellingsbak en differentieel) en het wiel. De homokinetische koppelingen zorgen ervoor dat de wielen kunnen meebewegen met het sturen en het op en neer gaan van de wielen. Zie ook Homokineet vervangen.
De aandrijfas vormt samen met de koppelingen één geheel en wordt dan ook meestal in een keer vervangen.

aandrijfas vervangen voorwiel

Wanneer aandrijfas vervangen?

Je kunt je voorstellen dat op de aandrijfas en de homokinetische koppelingen, grote krachten komen te staan. Vandaar ook dat de homokinetische koppelingen goed gesmeerd moet zijn en blijven. Daarom zijn de koppelingen ook voorzien van rubberen beschermhoezen  zodat de smering niet vervuild kan raken.
Het is dan ook meestal de slijtage aan een van deze koppelingen die het noodzakelijk maakt dat de aandrijfas moet worden vervangen. Een te veel versleten homokineet zal steeds meer een knarsend geluid laten horen bij het nemen van bochten.

Het vervangen van een aandrijfas

Het vervangen van een aandrijfas kun je beter overlaten aan een garage zoals Autoprofi in Hoogeveen. Bij het vervangen wordt meestal de gehele as inclusief de homokinetische koppelingen vervangen omdat de eenvoudige reden dat deze onderdelen geheel op elkaar zijn ingesleten. En om een homokineet te kunnen vervangen moet toch eerst de hele as worden verwijderd. De kosten hiervan wegen niet op tegen het in zijn geheel wisselen van de aandrijfas.

Voorkom grotere problemen

Wanneer je het vermoeden hebt of bijna wel zeker weet dat je een probleem hebt met een aandrijfas van camper of auto, wacht dan niet te lang. Ga zo snel mogelijk naar een garage waar ze dit vakkundig voor je kunnen controleren én oplossen. Neem gewoon even contact op met ons en maak een afspraak of kom langs.

 Onze werkplaats

Lees nuttige artikelen in onze werkplaats!

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:

Vragen?

Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!

Vervangen onderdelen

Wij kunnen alle onderdelen van auto of camper vervangen.

Problemen met je auto

Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen

Direct contact

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

of bel met 0528 23 15 33