Fusee-kogel vervangen

De fusee-kogel is één van de belangrijkste onderdelen van de ophanging van de voorwielen van een auto of camper. Slijtage van deze verbinding kan grote problemen geven en ongelukken tot gevolg hebben.

Wat is een fusee-kogel?

De velgen van een auto zijn gemonteerd op een flens (naaf) met remschijf, die op het uiteinde van de aandrijfas is gemonteerd.  Deze as steekt door het fusee-stuk (of het fusee) in het zogenoemde wiellager en het fusee-stuk is gemonteerd aan de draagarm(en) met een kogel-gewricht; de fusee-kogel.

Aan het fusee is ook de stuurstang gekoppeld met de stuurkogel en de schokdemper. Het hele fusee-stuk draait mee doordat de stuurstang deze heen en weer beweegt bij het sturen. Maar het fusee moet ook verticale bewegingen kunnen opvangen vandaar dat de bevestiging aan de draagarm een kogelgewricht is.

Je kunt je voorstellen dat een stuurinrichting veel te verduren heeft bij veel bochtenwerk en helemaal op een slecht wegdek waarbij de wielen veel op en neer gaan. Extreme belastingen kunnen funest zijn voor de fusee-kogel net als vervuiling doordat de beschermhoes is gescheurd.

fusee-kogel-vervangen

Hoe merk je dat vervanging nodig is?

Dat een fusee-kogel moet worden vervangen is niet makkelijk aan te geven maar wanneer je trillingen in het stuur voelt kan dat een waarschuwing zijn. Kan, want trillingen in het stuur kan ook heel goed door onbalans in de velg(en) ontstaan of andere oorzaak hebben.

Voel je het trillen alleen bij het remmen dan kan dat ook een aanwijzing zijn maar ook net zo goed dat er iets mis is met de remmen.

Feit is dat je bij alle trillingen en andere ongewone geluiden en symptomen van auto of camper, dit het beste kan laten controleren door een garage. Zij kunnen ook een minimale speling (slijtage) van de fusee-kogel constateren.

Vervangen van de fusee-kogel

Wanneer bij controle blijkt dat er een probleem is met een fusee-kogel, dan moet deze worden vervangen waarbij deze uit het fusee moet worden gehaald. Dit kan een garage met speciaal gereedschap zo hebben gedaan waarna de nieuwe kan worden geplaatst.

fusee-kogel-vervangen - fusee-stuk

Op tijd fusee-kogel vervangen

Vermoed je een probleem met de fusee-kogel, wielophanging of stuurinrichting? Rij er niet te lang mee door maar,om grotere problemen én kosten te voorkomen, ga zo snel mogelijk naar een garage waar ze dit vakkundig voor je kunnen controleren én oplossen. Neem gewoon even contact op met ons en maak een afspraak of kom langs.

 Onze werkplaats

Lees nuttige artikelen in onze werkplaats!

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:

Vragen?

Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!

Vervangen onderdelen

Wij kunnen alle onderdelen van auto of camper vervangen.

Problemen met je auto

Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen

Direct contact

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

of bel met 0528 23 15 33