Lekkende uitlaat

Raar geluid van onder de auto? Grote kans dat de uitlaat lek is. Tijd om deze (deels) te laten vervangen door Autoprofi Hoogeveen.

Uitlaatpijpen

Belangrijk onderdeel van de auto

Een uitlaat wordt vaak gezien als eesn metalen buis die de uitlaatgassen afvoert naar achter de auto, meer niet. Er wordt dan ook weinig aandacht aan besteed door de meeste mensen maar toch is een goedwerkende uitlaat een must voor een goed werkende motor.
De uitlaat bestaat niet alleen uit een metalen buis maar heeft meerdere onderdelen die onder andere zorgen voor de demping van het geluid:

 • Uitlaatspruitstuk
 • flexibel deel (plaats kan variëren)
 • katalysator
 • middendemper (niet alle auto’s)
 • roetfilter (alleen dieselmotoren)
 • einddemper

 Onze werkplaats

Lees nuttige artikelen in onze werkplaats!

Milieu

De katalysator en het roetfilter (dieselmotoren) zijn zorgen ervoor dat de zoveel mogelijk vervuilende stoffen uit de uitlaatgassen worden gehaald. Dit wordt streng gecontroleerd bij de APK.

Dempers

De dempers in de uitlaat zorgen voor de demping van het geluid. Zouden ze er niet tussen zitten dan zou het een hels kabaal geven. Ook de werking van de dempers is cruciaal voor het goed functioneren van de motor. De motor is namelijk zo ontworpen dat rekening wordt gehouden met de tegendruk van de uitlaat. De uitlaatgassen worden afgeremd waardoor het geluid wordt gedempt en een bepaalde druk wordt opgebouwd in de uitlaat.
Wanneer de druk te veel verandert, heeft dit gevolgen voor het functioneren van de motor, wat onder andere het brandstofverbruik kan verhogen.

Uitlaat onder auto

Lekkende uitlaat

Een gat in de uitlaat verlaagt ook de tegendruk in de uitlaat en is dus ook nadelig naast het feit dat het vaak extra lawaai geeft. Al is dat niet altijd direct te merken. Een kleine lekkage is soms pas echt te horen wanneer je het uiteinde van de uitlaat even afsluit met een poetsdoek. Pas dan hoor je dan vaak het sissende geluid van ontsnappende uitlaatgassen. Pas wel op met deze controle; de uitlaat kan heet zijn wanneer de motor al even draait.
Een lekkende herken je aan:

 • Je ruikt (giftige) uitlaatgas in de auto!
 • Een sissend geluid
 • Een oplopend brandstofverbruik
 • Een brommend of rammelend geluid

Een lekkende uitlaat kan:

 • Onderdelen onder de auto beschadigen door de hete gassen
 • Afkeur bij de APK
 • Je een bekeuring opleveren

Oorzaken

Een uitlaat moet goed zijn bevestigd. Dat betekent spanningsvrij en goed de rubbers hangen. Is dit niet het geval dan kunnen zich scheurtjes vormen door de trillingen de auto.
Roest is ook vaak een oorzaak van een lekkende uitlaat, vaak in de einddemper. Deze roest ontstaat vaak van binnenuit omdat zich daar condenswater heeft verzameld. Dat is normaal maar wanneer alleen korte stukjes worden gereden krijgt dit water geen kans om geheel te verdampen wat de kans op roestvorming vergroot. Rij dus geen kleine stukjes. Dat kan funest zijn voor een uitlaat.

Controle en oplossing voor het probleem

Het is noodzakelijk dat je de hele uitlaat controleert wanneer je een probleem vermoedt. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Daarom laat je dat gewoon doen door een garage die alles kan controleren, inclusief de ophanging.
Bij Autoprofi Hoogeveen hebben we de juiste vakmensen in dienst die met de juiste middelen alles goed kunnen bekijken.
Zij lossen het probleem binnen de kortst mogelijke tijd voor je op. Ze geven je ook een vakkundig advies over de staat van andere onderdelen van de uitlaat.

Maak een afspraak

Vermoed je een probleem, neem dan snel contact op met ons en maak een afspraak.

Lees ook:

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:

Vragen?
Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!
Inbouwspecialist
Wij zijn de specialist op het gebied van inbouw van auto accessoires
Problemen met je auto
Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen

Direct contact

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

of bel met 0528 23 15 33